Hidrolatų gamyba

Ką vadiname hidrolatais

Hidrolatas, taip pat žinomas kaip gėlių vanduo arba augalų distiliatas, yra distiliavimo būdu pagamintas produktas, gaunamas distiliuojant augalinę žaliavą, pvz., gėles, medžio žievę, prieskonių sėklas, lapus ar žoleles. Dar visai neseniai hidrolatai buvo laikomi šalutiniais eterinių aliejų gamybos produktais, bet aktyviai pradėjus juos naudoti aromaterapijos bendruomenei ir kosmetikos gamintojams labai išpopuliarėjo. Hidrolatų galima pasigaminti net savo namuose, naudojant varinį alembiką. 

Hidrolatas naudojamas įvairiuose gaminiuose, įskaitant kosmetiką, asmens priežiūros produktus ir buitinius valymo produktus, daugelyje šalių hidrolatai naudojami ir kulinarijoje, konditerijoje. Pavyzdžiui, Turkijoje ir Bulgarijoje mėgiami įvairūs desertai su rožių hidrolatu, o Ispanijoje gaminamos vaisių ir daržovių sultys, papildytos žolelių hidrolatais. Įvairių virtuvių šefai renkasi hidrolatus kaip papildomą priemonę, galinčią sukurti kerinčių aromatų ir skonių derinius, naudojant hidrolatus patiekalo ar gėrimo ruošimo užbaigimui. 

Hidrolatai žinomi ir kaip vieni iš galimų aromaterapijos produktų ir dažnai naudojami aromaterapijoje, ypač vaikų odos priežiūrai arba kaip papildoma priemonė kuriant mišinius aromaterapijai. Hidrolatai paprastai yra laikomi saugiais naudoti ant odos, bet prieš naudojant kiekvieną naują gaminį, rekomenduojama atlikti odos lopo testą.

Hidrolatų gamybos žingsniai

Įprastas hidrolatų gamybos metodas yra distiliavimas garais distiliavimo aparate (pvz., variniame alembike). Turėdami net ir mažiausios talpos alembiką galite pasigaminti įvairių augalų hidrolatų. 

Hidrolatų gamyba

  1. Surenkama augalinė žaliava. Augalinė žaliava turi būti surinkta tinkamai, švarioje vietoje, atsižvelgiant į tos rūšies augalo rinkimo laiką ir nepažeidžiant augalų rinkimo taisyklių. Pasirinkite šviežius ir geros būklės augalus. Rinkite tik tuos augalus, kuriuos pažįstate, nerinkite nuodingų ar nežinomų augalų. 
  2. Paruoškite augalinę žaliavą. Atsižvelgiant į naudojamo augalo tipą, gali tekti susmulkinti augalinę žaliavą – tai leis vykdyti procesą efektyviau ir pasiekti norimus išgauti eterinius aliejus. 
  3. Paruoškite alembiką – distiliavimo aparatą, kaitros šaltinį ir aušinimo sistemą bei indus, kuriuose laikysite pagamintus gaminius.  
  4. Į alembiką (distiliavimo indą) sudėkite savo paruoštą augalinę žaliavą ir įpilkite reikiamą kiekį vandens. Naudojamo vandens kiekis priklausys nuo naudojamos augalinės medžiagos tipo ir alembiko (distiliavimo indo) dydžio. 
  5. Įjunkite kaitros šaltinį ir laukite pirmųjų kvapnaus hidrolato lašų. Hidrolatą surinkite į švarų indelį, jei pavyko išgauti eterinių aliejų – juos atskirkite nuo hidrolato paviršiaus.
  6. Geriausia hidrolatą laikyti vėsioje, tamsioje vietoje. 

Pastaba: Distiliuojant augalus svarbu būti atsargiems, nes alembikas ar kitas distiliavimui skirtas indas labai įkaista. Niekada nepalikite proceso be priežiūros, naudokite apsaugos priemones, nelieskite įkaitusių paviršių, neįkvėpkite karštų garų ir pasirūpinkite patalpų, kuriose distiliuojate, tinkamu vėdinimu.